Jordgubbskaka på mandelbotten

2016-06-23 @ 07:46:15
Maken har haft sin årliga lunchen för kollegorna och den här gången så bjöd vi på en väldans god kaka, en riktigt god midsommar-jordgubbskaka, lite mäktig i och med mandelbotten men den var jättegod och flera av kollegorna tog om. Det är ju ett bra betyg!
 
 
Botten:
400 gr mandelmassa
3 äggvitor
175 gr florsocker
175 gr mandelmjöl
3 dl vispgrädde
smör till formen
 
Fyllning:
100 gr mörk choklad
1 msk smör
3 äggulor
½ dl socker
2 msk majsstärkelse
2½ dl mjölk
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
 
Garnering:
500 gr jordgubbar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassa på rivjärn och lägg den i en skål tillsammans med äggvitor och florsocker. Vispa ihop med en elvisp. Tillsätt mandelmjölet och grädden i smeten och vispa ytterligare. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant ca 20-22 cm. Smörj kanterna med smör. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30-35 min. Känn med en sticka om kakan är klar, det ska inte fastna någon smet på stickan. Ta ut kakan och låt den svalna på galler.
 
Fyllning: Smält choklad och smöret över vattenbad. Pensla botten med blandningen.
Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Hetta upp mjölken i en kastrull. Vispa ner den i äggsmeten cch häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen.
Skrapa ur vaniljstången ner i kastrullen. Koka upp under omrörning, sänk värmen oh fortsätt röra tills blandningen tjocknar till en kräm. Låt den svalna helt i ett kylskåp.
 
Servering: Vispa grädden och vänd ner den i krämen. Bred krämen på tårtan och skiva jordgubbar att garnera tårtan. Sedan är det bara att njuta!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Matilda Berlin

Jag dör sötdöden lite granna! Ska heeelt klart baka den någon dag =)

2016-06-23 @ 13:47:14 / URL: http://matildaberlin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0