Maffig macka - Muffuletta

2015-09-30 @ 12:07:00
Oj oj oj, vilken macka! Är ni crazy för mackor så måste ni bara prova den här! Det bästa är också om ni bakar eget bröd till men det funkar säkert bra med köpt bröd också. Den här mackan ska stå till sig i 2 timmar så det är inget hastverk men den är helt klart värd att vänta på...
 
Jag trodde att det här var en italiensk macka men det visar sig att den uppfanns i New Orleans och i French Quarter så en amerikanare alltså...
 
 
 
Muffuletta
1-4 personer
 
1 sicilian loaf
100 gr sopressa
150 gr provoloneost
100 gr mortadella
 
Giardiniera:
ca 200 g blomkål
1 liten morot
1 liten selleristjälk
1 msk olivolja
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
3 msk vatten
1½ dl gröna oliver
½ dl svarta oliver
2 msk inlagd röd chili
1 msk finhackad bladpersilja
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
 
Finhacka blomkål, morot och selleri och lägg i en kastrull med olka, oregano, timjan och vatten. Koka på medelvärme tills grönsakerna är mjuka. Låt svalna. Finhacka oliver och chili och blanda ihop med de andra grönsakerna och bladpersiljan. Tillsätt vinägern och smaka av med salt och peppar.
 
Skär toppen av din sicilian loaf lite som den var en semla och gröp ur den. Fyll botten med ett par matskedar av din giardiniera och lägg sedan på ett lager med sopressa, sen provoloneost och sist mortadella, upprepa tills muffulettan är full, inget får hamna utanför. Avsluta med ett lager giardiniera på locket och lägg sedan ihop mackan. Nu ska den pressas ihop genom att lägga den i en form, lägg på smörpapper och en tyngd och låt stå i kylskåpet i 2 timmar. När det är dax att äta så värmer du den i ugnen på 150 grader ca 10-15.
 
Recept på Sicilian Loaf
2 runda bröd
2 tsk torrjäst
4 dl fingervarmt vatten
9½ dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk + 2 tsk olivolja till formen
flingsalt
sesamfrön
 
Blanda torrjäst och vatten direkt i degblandaren. Tillsätt mjöl, salt och 2 msk olja och kör i 2 minuter eller till degen är slät och fin. Forma degen till en boll coh lägg tillbaka i skålen och låt jäsa under plastfolie i ca 2 timmar, tills den har dubblats i storlek.
 
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 runda bollar. Platta ut dem i en rund form, ca 20 cm i diameter som du har oljat in. Låt de jäsa under plastfolie i ca 40 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Strö flingsalt och sesamfrön över bröden och sätt in i ugnen som nu är 225 grader, sänk genast ner till 190 grader och baka bröden i ca 20-25 min. Ta ut och svalna.
 
 
 


RSS 2.0