Havrerutor
2016-01-21 @ 13:39:27
Äntligen så har brödet i frysen tagit slut så nu kan jag börja baka lite igen. Brytbröd är något som barnen tycker om så första degen blir brytbara havrerutor. Första gången jag gör det här brödet och måste ju säga att degen var lite väl kletig, det gick inte att knåda efter första jäsningen trots mer mjöl i än vad som stod i receptet. Men det var bara att smeta ut den på den bakplåtsklädda plåten för jäsning nummer 2. Ska bli kul att smaka.
Det får bli en macka med smör och ost och en god kopp the till mellis, och jag kan säga att det blev väldigt gott. Nybakat bröd är en njutning!

Här kommer receptet:
Ca 20 rutor
Skållning:
4 dl havregryn
25 gr smör
4 dl kokande vatten
2 dl ljummet vatten
50 gr jäst
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
6-8 dl matbrödsmjöl, 4 sädeslag (jag hade i lite mer mjöl än det som stod)
Garnering:
Havregryn
Skållning:
Häll havregryn i en skål. Tillsätt smöret, skuret i småbitar.. Häll över kokande vatten och rör om. Låt blandningen stå och dra i ca 10 min.
Häll ljummet vatten i en bunke och rör ut jästen i det. Tillsätt sirap, salt, skållningen och mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 40 min. Knåda degen på ett mjölat bord (gick inte) och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Skär degen i 20 rutor, pensla med vatten och strö över havregryn.
Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader och grädda mitt i ugnen i 15-20 min. Låt svalna på ett galler under bakduk.
Kommentarer